Foto: Torsten Nilsson
torsdag 18 juli kl 15:13

Du glömmer väl inte att viltrapportera!

Viltdata.se




Viltförvaltningen skall baseras på bästa tillgängliga kunskap och vila på vetenskaplig grund och kvalitetssäkrade metoder. Jägarnas erfarenhet, traditionella kunskaper och dokumenterade observationer kompletterar bilden när forskningsresultat saknas. En adaptiv förvaltning bygger på att det finns kvalificerade data om vilt och här har vi som jägare en avgörande roll genom att rapportera fällda vilt. 

Avskjutningsrapporteringen ger en tydlig bild om viltstammarnas storlek, sammansättning, utbredning, förändring över tid och påverkan på sin omgivande miljö. 

Den viltrapportering jägarna bidrar med, förutom direkta viltvårdsinsatser, ger oss en unik roll i förvaltningen av vårt lands viltstammar. Data som även bidrar till miljöövervakning och indikator på  miljötillståndet i stort genom sammanhängande dataserier över tid. 

Här har Svenska Jägareförbundet under mycket lång tid bidragit till kunskap i form av rapporterat fällda vilt. 

Vår ambition är att både engagera fler jägare och utöka den rapporterade arealen, genom möjlighet att rapportera i Viltdata.se.

Huvudsakligen finns två utgångspunkter för satsningen på Viltdata. Dels den nya älgförvaltningen som infördes 2012 och dels skattningen av nationell avskjutning för samtliga jaktbara viltarter i landet förutom älg, kronhjort och de stora rovdjuren. Båda delarna, älgförvaltning och viltövervakning, ingår i Svenska Jägareförbundets allmänna uppdrag.

Viltövervakning – att följa viltstammars tillstånd och utveckling – är en integrerad del i den svenska miljöövervakningen. Viltdata effektiviserar insamling, spridning, bearbetning och analys av data för denna övervakning.

Vidare ökar efterfrågan på kunskap om viltstammarna från allmänheten, myndigheter och organisationer inom Sverige och internationellt. EU visar t.ex intresse för system som effektivt kan hantera av data om viltstammarna. 

Kontaktytan gentemot jägarkåren är den viktigaste förutsättningen för att få in värdefull data av denna typ. Jägareförbundets rikstäckande organisation och DU som medlem borgar för detta.

 

Torsten Nilsson 

Ordförande Jägareförbundet Uppsala

Senast uppdaterad den 18 juli