Foto: Magnus Rydholm

Hantering av vildsvin

För att inlämning av de fällda vildsvinen under vildsvinshelgen ska gå så smidigt som möjligt följer här information om saker som är bra att tänka på både före och efter skottet.

Under vildsvinshelgen 2024 lämnas vildsvinen hos Månkarbo slakteri som är en godkänd vilthanteringsanläggning. För jägare i Östhammars kommun finns uppsamlingsplatser. Information om dessa samt kontaktuppgifter till samordningsperson finns här: Uppsamlingsplatser Östhammar och Älvkarleby.

 

Om inlämning

Inlämning kan göras dygnet runt, fredag-söndag 22-24 november i en kylcontainer på slakteriets gård. Kod till kylcontainern skickas till anmälda jägare inför helgen.

Blanketter går att ladda ner här nedanför, men finns även tillgängliga vid kylcontainern på Månkarbo.

Blankett: Viltundersökarintyg.pdf
Blankett: Vilt med organ.pdf

 

Tänk på:

  • Djuren behöver ha minst 40kg levandevikt.
  • Om någon i jaktlaget gått viltundersökarutbildning kan han/hon undersöka de inre organen (lever, hjärta etc.). Om allt ser normalt ut skrivs ett ”viltundersökarintyg” (se blankett ovan). Då kan den oflådda kroppen med skalle och mellangärde, tillsammans med viltundersökarintyget lämnas till vilthanteringsanläggningen.
  • Om det inte finns någon utbildad viltundersökare på plats, ska den oflådda kroppen med skallen tillsammans med alla inre organ (hjärta, lungor, lever, båda njurarna, mellangärdet och mjälten) följa med in till vilthanteringsanläggningen tillsammans med blanketten ”vilt med organ” (se blankett ovan). Saknas det organ finns det risk att kroppen kan komma att kasseras.
  • Djuren ska lämnas in utan tarmar och magsäck. Röda organ kan sitta i eller lämnas i plastpåse tillsammans med djuret.
  • Djur som lämnas in för vildsvinshelgen markeras med ett snitselband för att tydligt indikera att de är del av projektet. Dessa tillhandahålls på plats av slakteriet.

 

Kom ihåg inför inlämning av vildsvin till vilthanteringsanläggning:

  • Om avföring blir kvar på/i kroppen vid sotningen ökar risken för att kroppen inte kan godkännas. Detta gäller också om djuret skjutits i våmmen/magtarmpaketet. De bakterier som finns i avföring och tarmar kan antingen påverka köttkvaliteten eller leda till t ex matförgiftning.

 

  • Om djuret är skjutet med två eller fler skott ökar risken för att kroppen inte kan godkännas. Om det skett en skadeskjutning och skott t ex finns i både bog och bakdel så finns det risk för att endast lite (eller inget) kött kan tas tillvara.

 

  • Vid blyammunition måste skottområdena rensas så blyrester inte blir kvar i köttet.

 

  • Risk för sur jäsning. Detta gäller både om djuret fått ligga en tid efter skott innan urtagning eller om flera kroppar staplats på varandra. Sur jäsning går mycket fortare än man tror och beror både på omgivningstemperatur och att vildsvin har ett fettlager som isolerar så kroppen kyls av långsammare.

 

 

Här följer korta informationsfilmer om hantering av vildsvin efter skottet:

Sota vildsvin https://www.youtube.com/watch?v=3dg3slF7bK8

Rent och luftigt i djurkroppen https://www.youtube.com/watch?v=9UELvLEhKno

Byt handskar ofta - Så tar du hand om viltet efter skottet https://www.youtube.com/watch?v=LqGnsVfPpT0

Tvätta rent torka torrt - Så tar du hand om viltet efter skottet https://www.youtube.com/watch?v=PjxTatkv8ss

Rätt mörning ger godare kött - Så tar du hand om viltet efter skottet https://www.youtube.com/watch?v=tE4qmEdorAw

Ta ur hängande - Så tar du hand om viltet efter skottet https://www.youtube.com/watch?v=yuGQ4DvF8do

Vildsvinets röda organ - Så tar du hand om viltet efter skottet https://www.youtube.com/watch?v=-YARa4ciWto

Utetemperaturen avgör - Godare vildsvin, om du gör allt rätt! https://www.youtube.com/watch?v=VZ1Gz0ziW7o

Trikinprov https://www.youtube.com/watch?v=cuygQYsujO4

Välja kniv och hålla den ren https://www.youtube.com/watch?v=5OjzvNHdjRg

Ta ur direkt https://www.youtube.com/watch?v=azt53L-slEQ

 

Senast uppdaterad den 17 nov 2024